Fibroadenomul Mamar


Ce trebuie sa cunosti despre fibroadenomul mamar!

 

Fibroadenomul mamar este o leziune benigna care afecteaza femeile aflate in perioada reproductiva a vietii, dar nu numai. In pofida caracterului benign, fibroadenoamul mamar poate cauza diformitate fizica din cauza dimensiunilor mari si poate produce persoanelor afectate disconfort sau suferinta psihica.

 

Optiunile disponibile pentru femeile diagnosticate cu fibroadenom mamar includ tinerea sub observatie sau excizia chirurgicala. Mai recent, au fost dezvoltate inca doua abordari, excizia percutanata si crioablatia in-situ a fibroadenomului mamar, care sunt mai putin invazive decat excizia chirurgicala.


In cazul majoritatii pacientelor cu fibroadenom mamar sau mai multe fibroadenoame mamare, abordarea obisnuita consta in confirmarea acestora prin biopsie percutanata cu ac gros si monitorizarea traditionala.

 

Dat fiind ca exista potentialul malign (cancer) al fibroadenoamului mamar, nu este necesar tratamentul pe baza oncologica dar este obligatorie tinerea sub observatie medicala prin controale regulate a fibroadenomului mamar. 

 

Pentru ca fibroadenomul mamar pote fi deranjant pentru unele paciente, cauzand diformitate fizica, disconfort sau suferinta psihica, majoritatea specialistilor in chirurgia sanului vor respecta preferinta unei paciente informate cu privire la tratament.

 

Biopsia traditionala prin excizie reprezinta un tratament eficient in astfel de cazuri de fibroadenom mamar, dar este optiunea cea mai costisitoare din cauza cheltuielilor pe care le implica sala de operatie si a timpului absentat din activitatea zilnica.

 

Excizia deschisa a fibroadenomului mamar poate fi totusi cea mai buna varianta in anumite cazuri, tinand cont de dimensiunea mare a fibroadenomului mamar, de aprecierea chirurgului sau de preferinta pacientei.

 

Studiile au aratat ca excizia percutanata ghidata ecografic a fibroadenomului mamar este sigura, eficienta si bine tolerata de paciente. Pentru femeile care prefera indepartarea fibroadenomului mamar, aceasta procedura ofera un minim de morbiditate, costuri mari, timp absentat de la locul de munca si impact cosmetic (sanul va suferi modificari estetice, prin aceasta excizie chirurgicala).

 

Studiile au demonstrat ca crioablatia este o varianta de succes pentru eliminarea fibroadenoamelor mamare fara excizie chirurgicala. FDA a aprobat utilizarea crioablatiei ca o terapie sigura si eficienta a fibroadenoamului mamar.

 

Rezultatele crioablatiei au fost urmarite pe o perioada de 4 ani si demonstreaza ca procedura este sigura, eficienta si durabila.

foarte multe femei sunt afectate de fibroadenomul mamar

Tehnica crioablatiei implica ghidarea prin ultrasunete a unei sonde tridimensionale care este plasata in centrul fibroadenomului mamar.

 

Medicii care practica aceasta tehnica si/sau biopsia excizionala percutanata trebuie sa aiba calificarile necesare in domeniul ecografiilor mamare, conform recomandarilor Societatii Americane de Chirurgie Mamara.

 

Societatea Americana de Chirurgie Mamara recomanda urmatoarele criterii de eligibilitate a pacientelor pentru crioablatia sau excizia percutanata a fibroadenomului mamar:


1. Leziunea trebuie sa fie vizibila ecografic.


2. Diagnosticul de fibroadenom trebuie confirmat histologic.


3. Diametrul maxim al leziunilor trebuie sa fie sub 4 cm.

Contraindicatiile pentru crioablatie sau excizia percutanata a fibroadenomului mamar includ:


1. Diagnosticul biopsiei sugereaza tumori phyllodes cistosarcomatoase sau alte formatiuni maligne.


2. Vizualizarea neclara a leziunii la ultrasunete.


3. Diagnosticul de fibroadenom prin biopsie, atunci cand diagnosticul nu corespunde cu rezultatele examinarii imagistice sau fizice.

 

Pacientele care experimenteaza crioablatia sau excizia percutanata a fibroadenomului mamar trebuie ulterior monitorizate de medicul care le-a tratat.

 

Avantajele crioablatiei sunt majore, procedura dureaza maxim o ora, sanul nu sufera modificari cosmetice (ca in cazul exciziei), pacienta nu necesita internare si nu isi va intrerupe activitatea zilnica obisnuita.BreastCareClinic VIDEO